Oma verkkokauppa

Teknisesti yrityksen nettisivuille lisättävä verkkokauppaominaisuus ei enää ole iso askel. Mutta siihen kannattaa suhtautua tarvittavalla vakavuudella ja kauppa kannattaa suunnitella kunnolla. Verkkokauppaohjelmistoja on tarjolla monia, ja pelkästään Google haulla löydät useita. Mutta jos et itse ole teknisesti orientoitunut, suosittelemme paikallisen, luotettavan kumppanin valintaa jo tässä vaiheessa.

Oma verkkokauppa toimii lähes kaikille, silloin kun se on oikein tehty ja ymmärretään mitä kaikkea digitaalinen kaupankäynti oikeasti vaatii. Verkkokaupassakin on paljon eri tasoja. Se voi olla suunnattu paikallisille asiakkaille, tietylle kansalliselle tai kansainväliselle asiakassegmentille tai perustua laajaan digitaaliseen markkinointiin kenelle tahansa.

Mitä tarvitsen verkkokaupalta?

Tämä on se kysymys, jonka jokaisen aloittelevan kauppiaan pitäisi osata kysyä itseltään. Mitä myyn ja kenelle? Yhdistänkö verkkokauppaan kivijalan? Teenkö tapahtumamyyntiä? Myynkö kotimaisille vai ulkomaalaisille asiakkaille – millaisia maksutapoja tarvitsen?

Mitä paremmin osaat määritellä tarpeesi, sitä paremmin osaat selvittää verkkokauppa-alustan soveltuvuuden sinulle. 

Kivijalkakauppojen kärsiessä asiakaskadosta, pk-yrittäjä voi saada verkkokaupan käyntiin hyvinkin nopeasti. Enimmillään projekti voi viedä muutaman kuukauden. Tällöin verkkokauppa huomioi eri kohdemarkkinoiden erikoistarpeita, integroidaan asiakkaan taustajärjestelmiin ja rakennetaan samalla esimerkiksi markkinoinnin automatiikkaa. Mieti mitä omat tavoitteesi ja budjettisi ovat.

Mieti tarkkaan, onko tavoitteesi

• Nopea ja mahdollisimman yksinkertainen digitaalinen tilauskanava nykyisille asiakkaille. Huom. Tähän ei välttämättä tarvita edes verkkokauppaa, vaan se voi esim. tilaus- tai ajanvarausjärjestelmä verkossa; digitaalinen “näyteikkuna”, josta tilaukset tehdään puhelimella tai sähköpostilla tms.

• Laajentaa nykyinen liiketoiminta verkkokaupan kautta kattamaan koko Suomi

• Luoda kokonaan uutta liiketoimintaa ja myydä tuotteita/palveluita myös kansainvälisesti

• Oman alansa kärkeä edustava digitaalinen kanava, joka on integroitu toiminnan- ohjausjärjestelmään, kirjanpitoon, markkinointiautomaatioon sekä mahdollisiin muihin myyntikanaviin, kuten myymäläverkostoon, markkinapaikkoihin jne.

PK-yritykselle kyse on useimmiten kahdesta ensimmäisestä vaihtoehdosta, erityisesti nykyisessä poikkeustilanteessa.

Tällainen projekti voidaan jakaa seuraaviin osiin:

  • Suunnittelu
  • Verkkokaupan rakentaminen
  • Markkinointi ja myynti
  • Kehittäminen

Tässä yksi esimerkki verkkokauppaprojektista.

Harva kotimainen panimo perustaa verkkokaupan. Poikkeustilanteet vaativat kuitenkin poikkeuksellisia ratkaisuja, joten kun koronaviruksen takia Olarin Panimon myynti lähes romahti, oluentekijä Ville Leino päätti ottaa ohjat ja ryhtyä verkkokaupiaaksi.

Ja tässä lisää juttua verkkokaupan perustamisesta

Intoo koulutuksen yrittäjät Maarit Fellman ja Sari Jokinen alkoivat miettimään keinoja yrittäjien avuksi. Miten pienyrittäjät saisivat toimivan verkkokaupan pystyyn ja oppisivat nopeasti verkkokaupan markkinointia? Siitä se idea lähti ja ihan uudenmuotoinen koulutus syntyi. Yhteistyöhön pyydettiin Turun oppisopimustoimistoa, Novida ammattiopistoa sekä Turun aikuiskoulutuskeskusta, jotka pystyvät rahoittamaan oppisopimusrahoituksella yrittäjän opintoja. Kaikki innostuivat välittömästi, rahoitus järjestyi heti ja koulutuksesta saatiin rahoituksella yrittäjälle ilmainen.

Hyvä opas löytyy myös BusinessFinlandilta.